Het verslag van het bezoek aan de Friese Radiomarkt 2014.

Op zaterdagmorgen zal ik nooit de eerste zijn en mede ook omdat het toch wel een eind rijden is (115 km) hebben we (Radio Arabier en ik) besloten om maar op ons gemak naar Beetsterzwaag te rijden.
Voor mij was dit de eerste dat ik naar deze beroemde Friese radiomarkt ging. Wel vaak naar andere markten geweest maar nog nooit naar deze. 
Nadat we het bordje radiomarkt met een grote pijl naar links waren gepasseerd stond de straat al vol met auto's en werd het direct zoeken naar een parkeerplek. Toch in een zijstraatje een plekje gevonden en na een korte wandeling en het betalen van de intree stonden we dan op de markt onder de bomen.
De eersten die we tegenkwamen waren de amateurs uit onze eigen omgeving. De zender Akai, spanningzoeker en de schaduwjager. Na een kort gesprekje direct door en na ongeveer 25 m de amateurs uit midden Drenthe; Black Arrow, Foxfire en een paar anderen en de afdeling Groningen met de Alpenjager (Ik ken nog niet iedereen merkte ik toen).
Ook de Altrex kwam even kort voorbij.
Later op de markt nog kennis gemaakt met de Wegpiraat die ook ook nog nooit ontmoet had in het echt. (Wel op de band natuurlijk).
We hadden voornamelijk over het verschil in dag en avond condities op 6 -7 MHz en de laatste tijd tegenvallende condities op 15 MHz.
Van de markt zelf hadden we nog maar weinig gezien en er werd al verteld dat er verderop interessante zaken lagen en we besloten snel door te lopen. 2 m verder werd ik tegengehouden door Etty (Lady Vampirella) en ik had al gezien dat de de Witte Reus met een grote doos met condensatoren wegliep. Zijn marktdag was al weer geslaagd. Toen liep ik haast Ome Jan omver.. of was het andersom? Even een babbel over de komende Summermeeting waar Ome Jan geen moment van wil missen en zelfs een dag eerder gaat als anders.
Toen toch maar verder lopen en naar de handel kijken.
Aan het eind van het pad (aan de voorkant?) kwam ik een grote delegatie uit Twente tegen met o.a. de Concordia en de Vriendschap. Een wat oudere amateur, die later de Polkaman bleek te zijn, werd gevraagd of hij mij ook kende maar hij wist het niet. Wel klonk mijn stem bekend en hij had door dat ik niet de Silvia uit Emmen was. Nadat ik mijzelf bekend had gemaakt, bleek dat hij mij wel kende van de radio (ook mee gerapport) en ik kreeg zelfs de opmerking uit het Twentse kamp dat ik bijna elke dag wel aan de band zat. Nou dat valt erg mee hoor!  :L 
Mijn naamgenoot de Mustang kwam er ook nog kort even bij en ik weet nog steeds niet goed hoe het nu precies zit in die grote Twentse piraten familie.
Toen maar echt doorgelopen en bleek mijn reisgenoot verdwenen te zijn en kwam verder weinig bekenden meer tegen. Zo kon ik de rest van de markt goed bekijken en kocht ik helemaal achterin nog 2 QB03-300 buizen. Helaas geen tasje of doosje erbij en daar loop je dan met de buizen in de handen en maar oppassen dat je nergens tegenaan stoot.  :v 
Het was nu al na de middag en de markt bleef gezellig druk. Niet te druk; bij ieder kraampje kon je wel goed kijken of je moest soms even wachten. Ik heb toen wel geleerd dat je vaak ook even naar onderen moet kijken en soms zelfs door de knieën moest. De mooiste en interessante dingen blijken daar dus te liggen. Maar het is wel een gekruip dan.
Nadat ik dus helemaal rond was kwam ik de Alice tegen die ook op zijn autogenoten zat te wachten omdat hij ze ook al kwijt was. Opeens kwam de Ascona eraan gelopen die ook al een mooi Russisch buisje had gescoord. Deze zat wel mooi in een doosje!
Aan hem vroeg ik of hij nog goedkope oscilloscopen had gezien. Die wil ik gaan gebruiken voor het meten van de modulatie. Hij had ze zeker gezien en nadat de Arabier zich opnieuw bij ons had gevoegd gingen we dus gericht op zoek. De Ascona is een kenner dus was de kans klein dat ik een verkeerde aankoop zou doen.
Zelf weet ik (nog) erg weinig van deze oscilloscopen maar de Ascona had mijn VT kist wel eens aan zijn scoop gehangen en toen kon je mooi 100% modulatiediepte zien.
Helaas waren de meeste scopen erg duur of er zat te veel op voor het doel wat ik voor ogen had.
Bijna op het eind zagen we er een en konden we na enig onderhandelen de scoop voor een goede prijs meekrijgen.
Missie geslaagd dus. Gelukkig zit aan zo'n scoop een heel grote beugel en was het nog goed te tillen. Hij lijkt zwaarder dan dat hij is. 
Eindelijk tijd voor een patatje. De Arabier ging ze halen en ik stond daar met het gekochte spul en diverse amateurs spraken me aan over de aankoop. Een vroeg zelfs of ik een TV zender had gekocht gezien het merk (Grundig). Ik hoopte dat ze niet door zouden vragen omdat ik er dus echt nog erg weinig van weet.  
Het patatje smaakte lekker en ik zag mijn collega van het werk arriveren. Normaal is hij altijd vroeg maar hij moest s'morgens eerst ergens anders naar toe.
Ook hij keurde de aankoop goed en het gevoel van "wat heb ik nu weer gekocht verdween".
Zullen we nog eens rondgaan werd er gezegd en ik ging weer mee.
De Mustang nog een keer tegen het lijf gelopen en zoals altijd even weer een QSO over LPAM en de beroemde 807. We eindigden bij de koffiehoek en daar zag ik ook nog een interessant kraampje met mooi oud spul.
Daar lag een hele mooie grote oude ampère meter! De meter zelf was erg groot uitgevoerd met een constructiemastje als naald. Misschien gebruik ik hem nooit maar dat vind ik nu een echt hebbeding. Waar zou zoiets nu ooit voor gebruikt zijn vraag je dan af.
15 euro voor deze meter was echt niet duur en ik heb hem dan ook gekocht. Terwijl ik dit schrijf ligt hij hier op een radio en zit ik nog naar een plek te zoeken om hem neer te zetten of op te hangen. Dat zal eerst ook wel zo blijven.
Tijdens het koffiedrinken kwam de Sluwe Vos eraan en met hem hebben we nog wat zender geheimen gedeeld.
Gelukkig was Ascona er nog bij voor de moeilijke vragen.
We hadden het hierna wel gezien en we besloten richting uitgang te gaan.
Hier kwamen we heel kort de Relmus nog tegen die we al hadden gemist.
Meerdere amateurs zagen we nu weggaan met de handen vol en wij hadden het ook wel gezien en de portemonnee is ook een stuk leger als toen we van huis weggingen.
Onderweg mooi zitten napraten en luisteren naar oude MP3 opnamen van diverse AM piraten op de autoradio / USB stick.
Het was een mooie en gezellige dag en een zeer goede sfeer.
Volgend jaar maar weer.


Reacties

  1. een beetje laat ontdekt herman markt bestaat al vanaf 1978

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten